Super prosty przepis, a smak nie do opisania. Moja ulubiona zapiekanka z kurczakiem.

Połączenie pieczarek i kurczaka z aromatyczną cebulką jest gwarancją kulinarnego sukcesu! Nie inaczej jest w przypadku tej tarty.

To danie uniwersalne. Możesz zjeść ją na ciepło na elegancką kolację albo na zimno, zabierając ze sobą na lunch w pracy. Połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i gościom.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki wody
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 150 g śmietany
  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto umieść w dużej misce. Posiekaj masło nożem i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Ugotuj filet z kurczaka i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Podsmaż na patelni cebulę z grzybami, następnie dodaj pokrojonego kurczaka, smaż jeszcze kilka minut. Przestudź, a następnie wymieszaj z dwoma roztrzepanymi jajkami, śmietaną oraz startym na tarce żółtym serem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek lub gałka muszkatołowa.

Blachę do tarty wyłóż wyjętym z lodówki ciastem, na wierzch wylej nadzienie.

Piecz przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200oC. Smacznego!