To danie uniwersalne. Możesz zjeść ją na ciepło na elegancką kolację albo na zimno, zabierając ze sobą na lunch w pracy. Połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i gościom.
Składniki na ciasto umieść w dużej misce. Posiekaj masło nożem i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Ugotuj filet z kurczaka i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Podsmaż na patelni cebulę z grzybami, następnie dodaj pokrojonego kurczaka, smaż jeszcze kilka minut. Przestudź, a następnie wymieszaj z dwoma roztrzepanymi jajkami, śmietaną oraz startym na tarce żółtym serem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek lub gałka muszkatołowa.
Blachę do tarty wyłóż wyjętym z lodówki ciastem, na wierzch wylej nadzienie.