Lepiej zapisz przepis bo jest przepyszne – Trójwarstwowe ciasto, idealne na świąteczny stół.

To pyszne trójwarstwowe ciasto sprawdzi się idealnie zarówno na wielkanocny stół, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.

Nadzienie z suszonych śliwek i moreli idealnie współgra z warstwą cytryn, równoważąc słodki smak deseru i nadając mu przyjemniej kwaskowości.  Dodatkowo warstwy ciasta sprawiają że wygląda ono bardzo pięknie i przy tym apetycznie.

Składniki na ciasto:

  • mąka – 3 szklanki
  • masło – 200 g
  • mleko – 100 ml
  • cukier – 60 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • suszone morele – 250 g
  • suszone śliwki – 250 g
  • cytryny – 2 sztuki
  • cukier – 6 łyżek
  • mąka – 1 łyżka

Przygotowanie:

Nadzienie

Pokrój cytrynę na cztery części, a następnie przemiel ją przez maszynę do mięsa. Posiekaj drobno suszone morele oraz śliwki. Do cytryny dodaj cukier i łyżkę mąki, a następnie dobrze wszystko wymieszaj.

Ciasto

Schłodź masło w zamrażarce i zetrzyj je na tarce razem z mąką, aż powstaną tzw. „okruchy”. Odłóż na bok dwie łyżki „okruchów”. Posłużą Ci później do posypania ciasta.

Dodaj do ciasta cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj razem składniki, a następnie dodaj mleko. Zagnieć ciasto i uformuj je w kulkę.

Posyp stół mąką i połóż na nim ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie podziel go na cztery części. Jedna z części powinna być nieco większa od pozostałych.

Weź naczynie do pieczenia i nasmaruj je małym kawałkiem masła lub przykryj papierem pergaminowym. Następnie ułóż na jego dnie rozwałkowaną większą część ciasta. Nie zapomnij o bokach formy.

Rozprowadź na dolnej warstwie ciasta śliwki. Następnie rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i ułóż go w formie tak, aby stanowił kolejną warstwę, delikatnie naciskając krawędzie.

Na kolejnej warstwie ciasta rozprowadź równomiernie morele. Rozwałkuj kolejną część ciasta i przykryj nią warstwę suszonych moreli.

Kolejną warstwę pokryj nadzieniem z cytryny i przykryj go ostatnim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Całość posyp z wierchu pozostałymi okruchami. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz w nim ciasto przez około 45-50 minut. Odstaw upieczone ciasto do ostygnięcia i dopiero po tym czasie możesz pokroić je na kawałki.

Twoje trójwarstwowe ciasto jest gotowe. Smacznego!