Lepiej zapisz przepis bo jest przepyszne – Trójwarstwowe ciasto, idealne na świąteczny stół.
To pyszne trójwarstwowe ciasto sprawdzi się idealnie zarówno na wielkanocny stół, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.
Nadzienie z suszonych śliwek i moreli idealnie współgra z warstwą cytryn, równoważąc słodki smak deseru i nadając mu przyjemniej kwaskowości. Dodatkowo warstwy ciasta sprawiają że wygląda ono bardzo pięknie i przy tym apetycznie.
Składniki na ciasto:
- mąka – 3 szklanki
- masło – 200 g
- mleko – 100 ml
- cukier – 60 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- suszone morele – 250 g
- suszone śliwki – 250 g
- cytryny – 2 sztuki
- cukier – 6 łyżek
- mąka – 1 łyżka
Przygotowanie:
Nadzienie
Pokrój cytrynę na cztery części, a następnie przemiel ją przez maszynę do mięsa. Posiekaj drobno suszone morele oraz śliwki. Do cytryny dodaj cukier i łyżkę mąki, a następnie dobrze wszystko wymieszaj.
Ciasto
Schłodź masło w zamrażarce i zetrzyj je na tarce razem z mąką, aż powstaną tzw. „okruchy”. Odłóż na bok dwie łyżki „okruchów”. Posłużą Ci później do posypania ciasta.
Dodaj do ciasta cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj razem składniki, a następnie dodaj mleko. Zagnieć ciasto i uformuj je w kulkę.
Posyp stół mąką i połóż na nim ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie podziel go na cztery części. Jedna z części powinna być nieco większa od pozostałych.
Weź naczynie do pieczenia i nasmaruj je małym kawałkiem masła lub przykryj papierem pergaminowym. Następnie ułóż na jego dnie rozwałkowaną większą część ciasta. Nie zapomnij o bokach formy.
Rozprowadź na dolnej warstwie ciasta śliwki. Następnie rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i ułóż go w formie tak, aby stanowił kolejną warstwę, delikatnie naciskając krawędzie.
Na kolejnej warstwie ciasta rozprowadź równomiernie morele. Rozwałkuj kolejną część ciasta i przykryj nią warstwę suszonych moreli.
Kolejną warstwę pokryj nadzieniem z cytryny i przykryj go ostatnim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Całość posyp z wierchu pozostałymi okruchami. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz w nim ciasto przez około 45-50 minut. Odstaw upieczone ciasto do ostygnięcia i dopiero po tym czasie możesz pokroić je na kawałki.