Uwielbiam smak tych ogórków kanadyjskich – gdy raz spróbujesz, będziesz robiła je non stop.

Ogórki kanadyjskie pierwszy raz jadłam u mojej koleżanki.

Niemal od razu poprosiłam ją o przepis. Koniecznie musiałam przyrządzić je samodzielnie w domu. Dziś postanowiłam podzielić się recepturą również z Wami!

Składniki (na 3 litrowy słoik):

  • ogórki,
  • 1 średnia marchew,
  • 3 papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koperek (do smaku).

Składniki na marynatę:

  • 4 szklanki wody (ok. 1 litr),
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 2 łyżki octu.

Przygotowanie:

Marchew i paprykę pokroić w paski. Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Na dnie słoika ułożyć czosnek, marchew, paprykę oraz zielony koperek. Następnie włożyć ogórki. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą, dodać ocet. Zalać ogórki w słoiku. Zakręcić i gotować przez ok. 12 minut.

Tak przygotowanie ogórki kanadyjskie są pyszną przekąską na jesienno-zimowe dni. Smacznego!