Oszalałam na punkcie tego przepysznego ciasta. Można jeść co tydzień – Delikatne Ciasto „Jabłkowy taniec”.

„Jabłkowy taniec” to przepyszne i ciasto – deser składające się z kilku, zróżnicowanych pod względem smaku i tekstury, warstw.

Na jego puszystym spodzie spoczywa delikatna warstwa jabłkowa, a na niej krem straciatella. Ten oryginalny smakołyk znajdzie uznanie wszystkich miłośników domowych ciast! Warto zachować przepis i zaskoczyć gości tym wykwintnym przysmakiem.

Czego potrzebujesz do przygotowania:

  • 130g mąki pszennej
  • 70g skrobi
  • 150g cukru
  • 220g masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 kg jabłek
  • 500ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 80ml wody
  • 3 opakowania (90g) galaretki owocowej (jakiej lubisz)

Jak przygotujesz „Jabłkowy taniec”

Ciasto: 100 g miękkiego masła połącz z cukrem i margaryną ubijając na gładką i puszysta masę za pomocą miksera. Bez przerywania ubijania dodaj 3 żółtka i 1 białko. Masę ubijaj jeszcze przez 2 minuty.

Następnie przesiej mąkę i skrobię i dodawaj stopniowo do masy stale mieszając mikserem na niskich obrotach. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30cm wyłóż pergaminem i wlej do niej przygotowane ciasto. Pamiętaj żeby ciasto było równomiernie wyłożone. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni i piecz przez 25 min.

Warstwa jabłkowa:

Umyj jabłka, obierz, usuń gniazda i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Przełóż je do rondelka, dodaj pozostałą część masła, gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Uważaj żeby masło się nie przypaliło!

Do masy jabłkowej dodaj 2 galaretki. Wszystko duś do całkowitego rozpuszczenia się granulek, czyli przez ok 5 min. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i przestudź mieszaninę. Otrzymaną jabłkową galaretkę wyłóż równomiernie na wystudzonym wcześniej cieście.

Krem stracciatella:

Wlej szklankę wody do garnuszka, wsyp żelatynę i podgrzej do całkowitego jej rozpuszczenia. Porządnie schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno. Z kolei serek mascarpone wymieszaj z jogurtem greckim i cukrem pudrem.

Do połączonego j jogurtem mascarpone dodawaj po trochu ciepłą żelatynę i po łyżce ubitej śmietany. Całość mieszaj delikatnie łyżką. Na koniec zetrzyj czekoladę na grubych oczkach i dodaj do kremu.

Wyłóż kremową masę na wcześniej przygotowane ciasto z zimną już warstwą jabłkową. Całość włóż do lodówki. Ostatnie opakowanie galaretko rozpuść w 400ml gorącej wody.

Po całkowitym rozpuszczeniu się galaretki i zgęstnieniu wylej ją na wierzch ciasta i całość ponownie schowaj do lodówki, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły, czyli na ok 1,5 godziny.

Deser możesz ozdobić dodatkowo płatkami czekolady lub listkiem mięty. Bon apetit!