Oszalałam na punkcie tego przepysznego ciasta. Można jeść co tydzień – Delikatne Ciasto „Jabłkowy taniec”.
„Jabłkowy taniec” to przepyszne i ciasto – deser składające się z kilku, zróżnicowanych pod względem smaku i tekstury, warstw.
Na jego puszystym spodzie spoczywa delikatna warstwa jabłkowa, a na niej krem straciatella. Ten oryginalny smakołyk znajdzie uznanie wszystkich miłośników domowych ciast! Warto zachować przepis i zaskoczyć gości tym wykwintnym przysmakiem.
Czego potrzebujesz do przygotowania:
- 130g mąki pszennej
- 70g skrobi
- 150g cukru
- 220g masła
- 70g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 kg jabłek
- 500ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 80ml wody
- 3 opakowania (90g) galaretki owocowej (jakiej lubisz)
Jak przygotujesz „Jabłkowy taniec”
Ciasto: 100 g miękkiego masła połącz z cukrem i margaryną ubijając na gładką i puszysta masę za pomocą miksera. Bez przerywania ubijania dodaj 3 żółtka i 1 białko. Masę ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
Następnie przesiej mąkę i skrobię i dodawaj stopniowo do masy stale mieszając mikserem na niskich obrotach. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30cm wyłóż pergaminem i wlej do niej przygotowane ciasto. Pamiętaj żeby ciasto było równomiernie wyłożone. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni i piecz przez 25 min.
Warstwa jabłkowa:
Umyj jabłka, obierz, usuń gniazda i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Przełóż je do rondelka, dodaj pozostałą część masła, gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Uważaj żeby masło się nie przypaliło!
Do masy jabłkowej dodaj 2 galaretki. Wszystko duś do całkowitego rozpuszczenia się granulek, czyli przez ok 5 min. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i przestudź mieszaninę. Otrzymaną jabłkową galaretkę wyłóż równomiernie na wystudzonym wcześniej cieście.
Krem stracciatella:
Wlej szklankę wody do garnuszka, wsyp żelatynę i podgrzej do całkowitego jej rozpuszczenia. Porządnie schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno. Z kolei serek mascarpone wymieszaj z jogurtem greckim i cukrem pudrem.
Do połączonego j jogurtem mascarpone dodawaj po trochu ciepłą żelatynę i po łyżce ubitej śmietany. Całość mieszaj delikatnie łyżką. Na koniec zetrzyj czekoladę na grubych oczkach i dodaj do kremu.
Wyłóż kremową masę na wcześniej przygotowane ciasto z zimną już warstwą jabłkową. Całość włóż do lodówki. Ostatnie opakowanie galaretko rozpuść w 400ml gorącej wody.
Po całkowitym rozpuszczeniu się galaretki i zgęstnieniu wylej ją na wierzch ciasta i całość ponownie schowaj do lodówki, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły, czyli na ok 1,5 godziny.