Unikalny przepis na ziemniaki z cebulką, które są hitem w mojej kuchni. Kto jeszcze nie jadł niech żałuje.

Potrawy z ziemniaków są znane każdemu. Kto bowiem nie jadł tego warzywa jako dodatku do obiadu, składnika placków, frytek, czy klusków śląskich? Ogromna popularność spowodowała, że istnieje niezliczona liczba przepisów na dania z wykorzystaniem ziemniaków.

Jednym z nich jest klasyczne połączenie z cebulką. Recepturę na proste, szybkie i tanie ziemniaki z cebulką otrzymałam od jednej znajomej kucharki. Może je przyrządzić każdy z nas niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 700 gramów ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 gramów sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki ulubionych ziół (suszone oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Przed gotowaniem należy przygotować wszystkie składniki ze względu na bardzo szybkie wykonanie potrawy. Posiekać paprykę w drobną kostkę. Marchew i ziemniaki zetrzeć na specjalnej tarce w cienkie, długie paseczki. Cebulę pokroić w plastry i podzielić na pierścienie.

Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Podsmażyć przez klika minut aż do zarumienienia. Dodać marchew i smażyć kolejne 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie na patelnie dodać ziemniaki i smażyć przez ok. 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać paprykę. Całość mieszać i smażyć przez kilka minut.

Przyprawić do smaku słodką papryką w proszku, sosem sojowym, octem i pieprzem. Tak przyrządzoną potrawę przykryć pokrywką i odstawić na kolejne kilka minut.

Przed podaniem posypać ulubionymi przyprawami i ziołami. Smacznego!