Smak mile zaskoczył mnie i gości – Dziewczyny, czas marynować cukinię.

Najlepszą opcją wykorzystania sezonu na cukinię w pełni jest przyrządzanie jej w tak wielu wariantach smakowych, jak to tylko możliwe. Jedną z takich propozycji może być cukinia w marynacie.

Marynowana cukinia to świetna przekąska albo dodatek do innych dań – warto poświęcić chwilę na przygotowanie jej!

Składniki:

  • młoda cukinia – 500 g
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • olej roślinny – 70 g
  • ocet – 2 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • czosnek – 5-6 ząbków
  • czarny pieprz mielony
  • świeże zioła do smaku

Wykonanie:

Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w bardzie cienkie plasterki lub paseczki. Można je stworzyć używając obieraczki zamiast noża. Gotową cukinię należy na chwilę odstawić, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Ten czas można wykorzystać na stworzenie marynaty.

Czosnek należy przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem (najlepiej słonecznikowym) i miodem. Do tego połączenia dodać ocet, drobno pokrojone zioła i zmielony pieprz. Ponownie wymieszać składniki.

Należy odlać wodę z cukinii oraz ją odcisnąć. Kiedy będzie gotowa, należy zalać ją marynatą i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną cukinię należy włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie jest gotowa do podawania.

Smacznego!