Marynowana cukinia to świetna przekąska albo dodatek do innych dań – warto poświęcić chwilę na przygotowanie jej!
Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w bardzie cienkie plasterki lub paseczki. Można je stworzyć używając obieraczki zamiast noża. Gotową cukinię należy na chwilę odstawić, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Czosnek należy przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem (najlepiej słonecznikowym) i miodem. Do tego połączenia dodać ocet, drobno pokrojone zioła i zmielony pieprz. Ponownie wymieszać składniki.
Należy odlać wodę z cukinii oraz ją odcisnąć. Kiedy będzie gotowa, należy zalać ją marynatą i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną cukinię należy włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie jest gotowa do podawania.