Są proste i łatwe w wykonaniu, a w dodatku świetnie komponują się z różnego rodzaju dżemami, powidłami, kremem czekoladowym lub wszystkim innym, co tylko przyjdzie nam do głowy.
Do przygotowania serniczków będziemy potrzebować: jedna (maksymalnie półtora) szklanka kaszy manny, dwie łyżki cukru, czterysta gram twarożku, olej roślinny. Opcjonalnie, można dodać do ciasta kandyzowane owoce, daktyle (w formie drobno posiekanej) lub rodzynki.
Rozpoczynamy od dokładnego wymieszania twarożku, cukru i kaszy manny. Tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na dwie kwestie:
Następnym krokiem jest ugniatanie ciasta do momentu, aż stanie się odpowiednio delikatne oraz lepkie. Wtedy możemy już uformować kulki z ciasta, które trzeba też delikatnie obtoczyć w mące.
Teraz rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Po zmniejszeniu temperatury do średniej, można rozpocząć smażenie.