Obłędne w smaku – „Niespodzianka” – danie z kurczaka które z pewnością zaskoczy nie jednego gościa.

Filet z kurczaka „Niespodzianka” naprawdę cię zaskoczy. Myślisz, że to niemożliwe, bo kurczaki goszczą na naszych stołach tak często, że trudno wymyślić z nich coś oryginalnego?

Szczególnie filet, który widujemy w bardzo wielu odsłonach i którego czasami mamy dość? Przygotuj się na prawdziwe zaskoczenie. To danie, choć zawiera często wykorzystywane składniki, będzie naprawdę inne!

Składniki na 5 dużych porcji (albo więcej mniejszych):

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 200 g twardego sera żółtego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, pęczek ulubionych świeżych ziół.

Jak przygotować filet „Niespodziankę”?

Pokrój mięso w cienkie paseczki, wymieszaj z mlekiem i odstaw na godzinę do lodówki.

Obierz i pokrój warzywa: ziemniaki w cienkie plastry, cebulę w piorą, pomidory w plasterki. Zetrzyj ser na tarce. Wysmaruj naczynia do zapiekania olejem. Jeśli nie masz naczynek żaroodpornych, ceramicznych lub jednorazowych aluminiowych, możesz sam wykonać miseczki z kilku warstw folii aluminiowej.

Na spodzie każdej foremki ułóż plasterki ziemniaka, na to warstwę cebuli i mięsa. Zalej jajkami rozmieszanymi ze śmietaną. Ułóż warstwę plastrów pomidora doprawionego startym czosnkiem i posyp serem.

Pamiętaj, aby każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem do smaku. Piecz w piekarniku w temperaturze 180o przez około 40 minut.

Przed podaniem, zapiekanki posyp posiekanymi, świeżymi ziołami. Zaproś na kolację przyjaciół, niech oni również poczują się zaskoczeni wyjątkowym smakiem tego dania!