Zagniatanie ciasta bez brudzenia rąk. Moja babcia zawsze tak robiła. Poznaj ten super sposób

Pomysłowy sposób ugniatania ciasta drożdżowego. Czy znasz tą metodę?

Wpadłaś na pomysł, aby upiec ciasto, ale martwisz się, że ciasto słabo się ugniecie, będzie przylepiać się do rąk i popsuje Ci paznokcie. Jeśli tak ten oryginalny pomysł jest dla Ciebie.

Jak ugniatać ciasto?

Z dobrego, uniwersalnego ciasta drożdżowego możesz upiec właściwie wszystko. Ciasteczka, drożdżówkę, ciasto do pizzy itd. Jeśli użyjesz sposobu, który Ci przedstawię, zniknie problem lepiącego się ciasta.

Tworzenie różnych wypieków stanie się prawdziwą przyjemnością dla Ciebie, a przede wszystkim dla Twoich bliskich.

Składniki

  • około 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Jak przyrządzić?

Do ciepłej (około 40 stopni) mieszaniny wody i mleka dorzucamy jajko. Wszystko miksujemy.

W osobnej misce robimy mieszankę mąki, drożdży, cukru oraz soli. Jeśli ciasto przeznaczone jest na słodkie wypieki, warto dorzucić także odrobinę wanilii. Tak przygotowaną masę umieszczamy w plastikowej torebce. Dolewamy płynną mieszaninę wody, mleka oraz jajka i zasuwamy zamek lub zawiązujemy torebkę (należy pamiętać, aby przed zamknięciem usunąć z niej powietrze).

Ciasto zagniatamy, co chwila obracając torebkę, aż do uzyskania jednolitej masy. Może to potrwać około 10 minut. Kiedy masa będzie gotowa, musimy rozchylić torebkę, żeby nie pękła, gdy ciasto będzie rosło.

Po wyjęciu masa nie jest już klejąca, a my możemy bez przeszkód tworzyć swoje ulubione wypieki. Ciasto jest uniwersalne. Idealnie nadaje się zarówno na słodkie bułeczki jak i na pyszną pizzę.

Napisz, czy podobał Ci się ten sposób zagniatania ciasta drożdżowego? Jeśli tak, podaj przepis swojej rodzinie i znajomym.