Pyszne cytrynowe ciasteczka – przepis z notatnika babci. Pozostają kruche nawet w 3 dni.

Bajeczne ciasteczka cytrynowe z kilku prostych i niedrogich składników!

Słodko – kwaśny deser do kawy czy herbaty, którego smak na pewno przypadnie Ci do gustu i często będziesz wracać do przyrządzenia słodkiego przysmaku.

To również idealna przekąska dla dzieci, pozbawiona sztucznych konserwantów i barwników! Łatwy i szybki przepis na wyśmienite, aromatyczne ciasteczka!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • olej słonecznikowy i cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Cytrynę umyć, skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć do miseczki. Ubić jajka na sztywno, stopniowo wsypując cukier i dolać sok z cytryny. Do takiej mieszanki dodać śmietanę i masło i jeszcze raz ponownie wszystko ubić za pomocą miksera, na najmniejszych obrotach. Następnie wsypać potartą skórkę z cytryny do jajek.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite jajka zagnieść z mąką, tworząc gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i pojedynczo wałkować na grubość 0,5 mm.

Wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka smażyć na dość głębokiej warstwie oleju słonecznikowego, z obu stron, na złoty kolor.

Na samym końcu, jak ciastka ostygną, można posypać je delikatnie cukrem pudrem.