Domowy zdrowy majonez bez konserwantów – przygotujesz go w 2 min. Lepszy od sklepowych

Szukasz jedynego w swoim rodzaju majonezu o lekko ostrym smaku? Z pewnością zaciekawi Cię ten przepis! Jednym z jego sekretów jest użycie całego jajka.

Gotowy majonez utrzyma swoją świeżość przez tydzień jeśli będzie przechowywany w lodówce. Wyjątkowy smak sprawia jednak, że z pewnością zniknie przed upływem siedmiu dni.

Przygotuj:

  • 1 kurze jajko,
  • 50 ml oliwy z oliwek lub tradycyjnego, bezzapachowego oleju słonecznikowego,
  • 150 ml rafinowanego oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • odrobinę soku z cytryny do smaku,
  • 1/3 łyżeczki zmielonej ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie majonezu należy rozpocząć od upewnienia się, iż wszystkie potrzebne produkty mają temperaturę pokojową. Aby to osiągnąć wystarczy, że kilka godzin wcześniej wyciągniesz je z lodówki i pozostawisz do ogrzania.

Następnie przyszykuj blender ręczny i wbij do przeznaczonej dla niego misy jajko. Dopraw je solą i musztardą, a następnie ostrożnie wlej do środka oliwę z oliwek. Przed ubijaniem dodaj jeszcze ostrą paprykę i włącz blender na najwyższe ustawienia.

W trakcie łączenia produktów w jednolitą masę nie poruszaj blenderem do góry. Stale mieszając wlej powoli do masy olej słonecznikowy. Pamiętaj, aby nie dodawać od razu całego, a raczej stopniowo uzupełniać mieszankę. Aby ułatwić sobie ten krok możesz delikatnie unieść blender.

Majonez należy ubijać do momentu zgęstnienia i rozjaśnienia masy. Na koniec wystarczy dodać sok z cytryny wraz z cukrem oraz wszystko wymieszać z użyciem blendera.

Po umieszczeniu majonezu w czystym i suchym słoiczku wystarcz go zamknąć i można cieszyć się samodzielnie przygotowaną mieszanką.