Pora na śniadanie. Wspaniale byłoby zjeść ciepły, domowy chlebek, ale wykonanie go wymaga dużo czasu i pracy, otóż, nic bardziej mylnego. Zaprezentuję Wam przepis na pyszny domowy chleb prosto z patelni.
Jeśli używamy świeżych drożdży, należy skruszyć je do ciepłej wody. W przypadku drożdży suszonych wsypujemy je do miski zresztą suchych składników.
Jeżeli korzystaliśmy z drożdży świeżych, dodajemy powstały rozczyn do miski z mąką i solą.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części, z których formujemy kule. Ukształtowane ciasto odkładamy na około pół godziny do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce.
Na patelnię wlewamy olej. Wyrośnięte ciasto smażymy około 12 – 15 minut pod przykryciem, na średniej mocy płomienia.
Po upływie podanego wcześniej czasu wierzch smażonego chleba smarujemy olejem i obracamy go na drugą stronę, a następnie smażymy ponownie około 12- 15 minut.
Gotowy chlebek zdejmujemy z patelni.