Tęsknisz za smakami z dzieciństwa i chcesz przenieść się do nich choć na chwilę to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Klopsiki, które pamiętasz z dzieciństwa

Kto z nas z rozrzewnieniem nie wspomina ulubionych dań serwowanych na szkolnej stołówce? Przepis na te klopsiki przypomni Ci jedno z twoich ulubionych dań. Sprawdź nasz tradycyjny przepis! Moja mama podzieliła się ze mną tym przepisem, zdradzając mi w ten sposób swój przepis na te wyjątkowe klopsiki.

Jak się okazało sekret polega na zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy pieczywem, a mięsem. Oprócz tego do klopsików nie jest dodawane jajka, a najpyszniejsze wychodzą wtedy, gdy dodatkowo upieczemy je w piekarniku, co sprawdza się świetnie, gdy przygotowujemy większą ilość.

Składniki:

  • 300 g czarnego chleba (pół bochenka)
  • 500 g mięsa mielonego (wedle preferencji, może być wieprzowo-wołowe)
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 1,2 cebule
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od chleba. Należy go pokroić na mniejsze kawałki i odkroić skórkę. Posłuży nam ona za bułkę tartą, należy więc ją najpierw podsuszyć w piekarniku przez kilka minut. Środek namaczamy w mleku lub zalewamy wodą.

Mięso mielimy w maszynce lub przy pomocy blendera. Możesz też kupić gotowe mięso mielone, wieprzowe, lub wieprzowo- wołowe. Cebulę po obraniu myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę.

Następnie łączymy  wszystkie składniki: cebulę, mięso, sól i pieprz. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładni, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z tak przygotowanej masy formujemy nasze klopski. Mięso najlepiej jest formować mokrymi rękami. Po uzyskaniu pożądanego kształtu obtaczamy klopsa w  uprzednio przygotowanej bułce tartej.

Ważne, aby nie formować zbyt grubych klopsów. Powinny mieć maksymalnie 1,5 cm grubości, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie przypalą się z zewnątrz a w środku będą upieczone. Jeśli nie przygotowujesz dużej ilości, spokojnie możesz usmażyć klopsy na patelni.

Teraz pozostaje przygotować ziemniaczane puree i ulubioną sałatkę i gotowe! Możesz na nowo cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionej potrawy ze swojego dzieciństwa! Smacznego!