Gdy tylko wystawię na stół, znika w mgnieniu oka – Soczyste ciasto kawowe.

Spodziewasz się gości, a zostało Ci bardzo mało czasu na przygotowania? Ekspresowe ciasto kawowe z pewnością zachwyci wszystkich! Wykonanie jest banalnie proste, a ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto kawowe:

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka w rozmiarze L
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Polewa z mlecznej czekolady

Wykonanie ciasta kawowego:

Do dużej miski wsyp szklankę drobnego cukru i wbij cztery jajka. Następnie utrzyj na jednolitą masę za pomocą miksera. Dodaj olej i szklankę wody o temperaturze pokojowej. Zmiksuj całość na najmniejszych obrotach.

Do powstałej masy przesyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skrobię i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasto, aż uzyska złotobrązowego odcienia.

Warto kontrolować jego wilgotność za pomocą wykałaczki. Do drugiej miski wsyp kawę oraz cukier i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj i dolej mleka. Ponownie zamieszaj i skrop dokładnie jeszcze ciepłe ciasto.

Gdy ostygnie, ostrożnie wyjmij je z formy i przygotuj polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej nią ciasto i gotowe!