Pyszne desery bez pieczenia: śmietana, krem, herbatniki, twaróg i czekolada. Kolejny deser, który warto zapisać.

Prosty przepis na pyszny deser. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga użycia piekarnika.

Składniki:

  • 40 herbatników,
  • 50 dkg twarogu
  • 8 dkg Budyniu nie gotowanego
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 160 ml mleka,
  • 375 ml śmietany

Opcjonalnie:

  • 15 g czekolady
  • Biała czekolada starta na tarce o wadze 10 dkg
  • 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Namocz na kilka sekund herbatniki w mleku. Ułóż pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. W misce wymieszaj twaróg z cukrem pudrem. W osobnej misce dodać śmietanę. Na koniec wmieszać proszek budyniowy i mleko. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać masę twarogową z cukrem. Ubijać, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Podzielić gotowy krem na dwie równe porcje. Umieścić pierwszą część równomiernie na warstwie herbatników w blasze.

Umieścić więcej herbatników w mleku, a następnie umieścić je na wierzchu kremu. Pozostałą masę rozsmarować na kolejnej warstwie ciasta, a na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych ciasteczek. Ciasto polać ulubionym lukrem. Do ciasta dodać gorącą śmietankę i czekoladę i rozsmarować na wierzchu.

Gotowe ciasto powinno być przechowywane w lodówce przez co najmniej kilka godzin.