Jest to szybkie i łatwe ciasto czekoladowe, którego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Jest to pyszny i zdrowy przepis.

Ten przepis na ciasto czekoladowe jest łatwy do zrobienia w mniej niż 15 minut. Jest szybki i łatwy do wykonania, ale smakuje wyśmienicie!

Składniki na ciasto

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 250g mąki pszennej
  • Saszetka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 300 ml mleka
  • 30g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100g czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Za pomocą miksera ubij jajka i cukier. Następnie powoli dodawaj olej, mleko i sól. Dodaj do miski kakao w proszku, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, ciągle ubijając. Dobrze połącz wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.

Posmaruj masłem formę do pieczenia i umieść w niej przygotowane ciasto.

Piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C. W rondelku połącz mleko, cukier, olej i skrobię. Następnie dodaj kakao w proszku i doprowadź do wrzenia. Wymieszać z posiekaną czekoladą i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Gdy ciasto będzie już gotowe pokrój je w kostkę, a następnie nakłuj wykałaczką. Wylej polewę na wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, udekoruj ciasto orzechami lub owocami.

Smacznego!