Włoska szarlotka w jednej misce: Gotowa w kilka minut i od razu do pieczenia.

To doskonały przepis na włoską szarlotkę. Jest prosty i pyszny. Cudownie jest poczuć aromat pieczenia!

Potrzebne będą:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 250g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • Sok z cytryny
  • Proszek do pieczenia, 0,5 oz.
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • Masło do wysmarowania formy
  • Posyp foremkę mąką
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka pokroić na ćwiartki, obierając je ze skórki. Pokrój ćwiartki na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Kontynuuj mieszanie powoli. Powinno powstać gładkie ciasto. Wysmaruj masłem blachę do pieczenia i posyp ją mąką. Ułóż jabłka na blasze, a następnie zalej je ciastem.

Piecz przyszłe ciasto przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Włoską szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!