Jak zrobić lekkie i kruche chrusty na wodzie mineralnej. Już dawno tak dobrych nie jadłam

Chrusty są pyszną, słodką przekąską. Szczególnie w okresie karnawałowym są najlepsze.

Przepis ten jest prosty i szybki w wykonaniu. A chrusty wyjdą przepyszne. Dodatkowo można wykonać szybki syrop do tego deseru, który sprawi, że chruściki będą jeszcze pyszniejsze.

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka wody mineralnej,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3 szklanki wódki,
  • szczypta soli

Składniki na syrop:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

Do miski należy wsypać mąkę i zrobić w niej lekkie wgłębienie. Następnie do otworu wlewamy kwaśną śmietanę, wódkę oraz wodę mineralną. Dodajemy do tego sól oraz cukier. Wszystkie dokładnie mieszamy. Na blacie posypanym mąką ugniatamy dokładnie ciasto.

Gotową masę przykrywamy serwetką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na około 15 minut. Po upływie czasu należy znowu zagnieść ciasto. Teraz należy rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm, a następnie zwinąć je w rulon. Ciasto kroimy pod katem 45 stopni. Trzeba pamiętać, aby masa miała grubość 2 centymetrów.

Na głębokiej patelni należy rozgrzać olej roślinny. Chrusty smażyć po oby stronach, dopóki nie zyskają złotego koloru. Gotowe chrusty należy odsączyć na ręczniku papierowym. Aby przygotować syrop należy na małym ogniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki, póki nie zaczną robić się bąbelki. Gotowy syrop można przelać w małą miseczkę.

Gotowe! Można już się zajadać przepysznymi chrustami. Deser starcza dla całej rodziny.