Surowy kalafior nie jest dla wszystkich. Jest on jednak dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym magnezu. Dostarcza organizmowi niezbędnych białek, kwasów omega-3 i błonnika. Jest pomocny w zapobieganiu przeziębieniom, cukrzycy i nowotworom. Powinna być spożywana często.
Surowy kalafior jest kruchy i soczysty. Surowy kalafior jest łatwiej przyswajalny niż kalafior gotowany. Ten prosty przepis pomoże Ci pokochać kalafiora.
Dobrze opłukać kalafior. Odsączyć kalafior i zetrzeć go na tarce o średnich oczkach.
Pokroić korniszony w drobną kostkę. Jeśli masz świeży koperek, posiekaj go.
Następnie przygotuj sos. W miseczce połącz majonez i jogurt naturalny. Posól i popieprz według uznania.
Umieść kalafiora w misce. Dodać ogórki, a następnie polać sosem. Sałatka jest gotowa, gdy wszystko się połączy.