Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – to połączenie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Przepis.

Te placki ziemniaczane zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Placki te są nadziewane mięsem i mogą być podawane jako danie główne.

Lista zakupów

  • Polędwica wieprzowa (6-8 plastrów)
  • 1 kg ziemniaków
  • Cebula
  • 5 jajek
  • Sól, pieprz i smak
  • Mąka pszenna (2-3 łyżki).
  • Olej do smażenia
  • 100g twardego sera

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Umieść je w misce z zimną wodą. Polędwicę pokroić w cienkie plastry. Następnie rozbić je tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Przełóż ziemniaki do miski i odsącz je. Wymieszaj razem startą cebulę, sól i pieprz, 2-3 łyżki mąki, 3 jajka i dobrze wymieszaj.

Upewnij się, że masz osobną miskę na jajka. Dodaj do niej kolejne 2 jajka, a następnie za pomocą widelca zrób z nich jajecznicę. Wlej olej na patelnię. Gdy olej się rozgrzeje, ułóż na nim warstwę przygotowanych ziemniaków. Następnie posmaruj mięso jajkiem.

Na koniec połóż ziemniaki na wierzchu. Smażyć z obu stron przez około 2 minuty.

Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, ułóż placki na papierowych ręcznikach. Naleśniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec naleśniki przez 20-25 minut w temperaturze 180C.

Po upieczeniu zetrzeć ser na tarce i posypać nim naleśniki. Zapiekać naleśniki, aż ser się rozpuści. Udekoruj danie posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Teraz można podawać to danie.