To aromatyczne, soczyste mięso smakuje obłędnie. Jeśli masz dość suchego mięsa, spróbuj z tego przepisu.

Masz dość suchego, całkowicie nie aromatycznego mięsa przygotowywanego na obiad? Zapraszam cię do nauki przyrządzania brazylijskiej wołowiny.

Brazylijczycy doskonale znają się na odpowiednim przyrządzaniu soczystego mięsa; wiedzą, jakie przyprawy najlepiej ze sobą współgrają, oraz w jakiej temperaturze i przez ile czasu piec mięso, by efekt zachwycił wszystkich gości i domowników.

Mięso, które zostaje przygotowane według tego przepisu, nie dość, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze zawsze świetnie się prezentuje.

Czego potrzebujesz?

  • 700 g wołowiny
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml octu z białego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę rozmarynu
  • 1 kg soli
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

Brazylijska wołowina – przygotowanie w kilku krokach

Trzy składniki płynne – ocet winny, wino oraz oliwę z oliwek wymieszaj w misce; do tego wszystkiego dodaj rozmaryn oraz pieprz.

Mięso dokładnie umyj, wytrzyj przy pomocy papierowych ręczników i zanurz w powstałej marynacie. Mięso zostaw w niej na minimum dwie godziny – im dłużej, tym lepiej. Przenieś mięso do formy do pieczenia z wysokimi bokami. Zalej marynatą. Przykryj mięso pergaminem!

Umieść sól na papierze i wstaw formę do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do temp. 195 stopni. Mięso piecz przez pół godziny. Mięso podawaj pokrojone w plastry.