W dzisiejszych czasach żadna z nas nie ma już czasu, aby godzinami sterczeć w kuchni. W cenie są szybkie i sprawdzone przepisy na pyszne wypieki. My spieszymy Ci z pomocą dostarczając Ci przepis właśnie tego rodzaju!
Schłodzone jajka ubij z cukrem, aż staną się puszyste. Przed ubiciem do jajek dodaj szczyptę soli!
Gdy masa jajeczno-cukrowa jest już puszysta, dodawaj do niej stopniowo olej, a po chwili mleko. Następnie, wciąż mieszając, dodawaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj, aż masa stanie się jednolita i nie będzie w niej żadnych grudek. Ciasto powinno być dość gęste.
Po przygotowaniu masy, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj go olejem roślinnym i oprósz mąką. Później połowę masy przelej do formy. Na ciasto wyłóż wybrany dżem. Po chwili dżem przykryj pozostałą częścią ciasta. Powierzchnię ciasta wyrównaj np. łyżką.
Formę z ciastem umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po tym, jak ciasto znajdzie się w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
Ciasto piecz przez około 45 minut. Po upływie tego czasu nadaje się już do spożycia. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika oprósz je cukrem pudrem. Ostudzone i pokrojone podawaj swoim domownikom i gościom.
Na pewno każdego z nich oczaruje aromat, piękny kolor i puszystość wypieku.