Jej smak jest kremowy i bardzo przyjemny dla nawet najbardziej wymagającej osoby względem swoich kubków smakowych. Ten przepis jest idealny dla Ciebie jeśli masz ochotę na coś lekkiego i jednocześnie pożywnego.
Żeberka przełóż do garnka, a następnie zalej wodą tak, aby przykryła ona mięso. Doprowadź to do wrzenia, a następnie wylej wodę, po czym dokładnie umyj mięso i garnek. Żeberka jeszcze raz włóż do garnka i zalej 2,5l wody, zagotuj. Mięso gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 min. Powinno być miękkie.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Obraną marchewkę umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę także obierz, a następnie pokrój na małe kawałki. Ser drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej lub oliwę.
Na ciepły tłuszcz włóż cebulę i podsmaż na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Potem wsyp marchewkę i wszystko razem smaż przez kolejne 2 minuty. Po ugotowaniu żeberek wyciągnij je z garnka, ostudź i delikatnie oddziel mięso od kości, po czym pokrój je drobno.
Do gotującego się wciąż bulionu włóż ziemniaki i przepłukany pod bieżącą zimną wodą ryż. Wszystko razem gotuj przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie osiadł na dnie garnka. Po tym czasie dodaj do zupy ponownie mięso i zielony groszek, a następnie jeszcze raz zagotuj.
Na koniec dodaj ser i gotuj tym razem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Do tak przygotowanej zupy dodaj zioła, podsmażone warzywa oraz liść laurowy.