Sałatka brokułowa z jajkiem – Szybka i smaczna sałatka, dzięki której nawet dzieci polubią brokuła

Przepis polecam wszystkim, chcącym przygotować szybką, smaczną i lekką kolację dla rodziny lub przyjaciół. Zawsze mam ten przepis w pogotowiu, kiedy nadchodzą niezapowiedziani goście. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Brokuł – 1 sztuka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Płatki migdałów – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny gęsty – 4-5 łyżek
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Umytego brokuła, podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Umytą i oczyszczoną paprykę, pokrój w kostkę i skrop oliwą z oliwek i upiecz ją na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. W tym czasie ugotuj, wystudź i obierz jajka na twardo, a następnie pokrój je w ćwiartki wzdłuż.

Do miski przełóż zblanszowany, ale miękki brokuł, pieczoną paprykę i jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jogurt naturalny, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Polej przygotowanym sosem sałatkę brokułową z jajkiem i posyp całość uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!