Leniwce z pieczarkami – ciepła leniwa przekąska w kilka minut. Hit w mojej kuchni

Brakuje ci pomysłów na oryginalne kolacje? Dzieci narzekają, że znudziły im się wciąż takie same kanapki?

W jesienne popołudnia lub deszczowe poranki na pewno chętnie sięgną po smakowite ciepłe przekąski. Oto niezawodny przepis na jedną z nich. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt zadziwi wszystkich. To również świetna okazja, by wykorzystać lekko podeschnięty chleb z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 1 chleb
  • 200 g świeżych pieczarek lub innych grzybów
  • 1 cebula
  • kilka gałązek koperku lub innych ziół
  • 100 g twardego sera
  • 1/3 łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (lub majonezu)
  • opcjonalnie 20 g masła

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie umyj, wysusz, pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach zmniejsz ogień i smaż, aż z grzybów odparuje woda. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do podsmażonych grzybów. Smaż razem przez kilka minut.

Na koniec dodaj soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw patelnię z ognia. Twardy ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Świetnie nadaje się do tego np. cheddar, parmezan, pecorino lub grana padano.

Posiekaj kilka gałązek koperku lub innych ulubionych ziół i razem z serem dodaj do usmażonych grzybów z cebulą. Według uznania dopraw całość kwaśną śmietaną lub majonezem, ewentualnie dodaj odrobinę masła. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem lub pergaminem do pieczenia, aby zapiekanki do niej nie przywierały. Chleb pokrój na kromki, posmaruj je przygotowaną masą i poukładaj na blasze. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i zapiekaj przez około 15 minut. Pilnuj, by się nie przypaliły.

Zapiekanki najlepiej smakują gorące, prosto po wyjęciu z piekarnika. Będą doskonałe z herbatą lub kubkiem gorącego kakao, a ich zapach z pewnością przyciągnie do kuchni całą rodzinę.

Doskonale nadają się też do zabrania na wycieczkę lub jako przekąska do pracy. Szybko mogą stać się stałą pozycją w domowym menu. Smacznego!