Od dziś tylko w taki sposób ją robię – Ta sałatka z buraczków jest przepyszna.

Sałatki są najpopularniejszą formą przystawki na naszych stołach. Często podawane są jako dodatek do mięs, czy jako składnik obiadów. Z pewnością, na szczególną uwagę zasługują przepisy świąteczne.

Idealną kompozycją jest sałatka, która może być przygotowana z pozostałych po ugotowaniu wigilijnego barszczu buraków. Dodatek jaj, orzechów i musztardy sprawi, że sałatka ta będzie doskonale podkreślać smak wielu dań.

Składniki:

  • 300 gramów ugotowanych buraków
  • 2 jaja
  • 3 łyżka majonezu
  • 80 gramów żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 80 gramów orzechów włoskich
  • 2 kiszone ogórki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do buraków. Następnie połączyć z posiekanymi drobno orzechami włoskimi, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Sałatka z buraczków będzie doskonałym daniem podczas obiadu w pierwszy i drugi dzień świat. Doskonale podkreśli smak pieczeni i mięs. Smacznego!