Możesz je jeść nawet w nocy i nie przytyjesz. Niskokaloryczne sałatki z buraków – jedz i chudnij.

Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania sałatki:

  • 2 buraki,
  • 1 jabłko,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • 250 g świeżej kapusty,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • sól do smaku oraz zioła.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania marchewki oraz buraków. Następnie musimy zetrzeć na tarce marchewkę, buraki oraz jabłko. Potem musimy zająć się pokrojeniem cebuli z piórka i poszatkowaniem kapusty.

Tak przygotowane produkty należy dokładnie ze sobą wymieszać nie zapominając o dodaniu soli do smaku, octu oraz oleju roślinnego.

Sałatka warzywna

Do przygotowania tej sałatki będziemy potrzebowali takich produktów jak:

  • 1 ugotowany burak (duży),
  • świeże zioła,
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczkę sosu sojowego,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • 8 oliwek,
  • 1 ugotowaną marchewkę,
  • 150 g ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżkę kukurydzy z puszki.

Sposób przygotowania:

Jeżeli chodzi o sposób przygotowania tej sałatki to należy pamiętać, iż w pierwszej kolejności zajmujemy się zetarciem buraków oraz marchewki. W następnej kolejności musimy dokładnie wymieszać ryż razem z kukurydzą.

Trzeba pamiętać, aby oliwki, warzywa i ryż zostały oddzielnie umieszczone na talerzu. Należy wymieszać sos sojowy, ocet oraz olej roślinny. Składniki należy ze sobą wymieszać tuż przed posiłkiem. Sałatka może być spożywana zarówno na kolację, jak i na obiad.

4. Sałatka ulepszony „Pędzel”