Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Tak wypieczony burak jest hitem w mojej kuchni.

Tak wypieczony burak nada się na danie główne, ale także jako dodatek do dania. Jesteśmy pewni, że zakochasz się w smaku i aromacie tej potrawy!

Co będzie Ci potrzebne?

  • 1/2 kg małych buraków
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • majeranek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Twoim pierwszym krokiem będzie dokładne umycie buraków. Pokrój je w łódeczki. Przygotuj naczynie żaroodporne: wyłóż je folią aluminiową, a następnie ułóż w nim buraki i ząbki czosnku. Wszystko dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Skrop wszystko oliwą oraz octem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kiedy będzie on gotowy do użycia, włóż do niego naczynie z burakami (przykryj je folią) i piecz przez 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków).

Po chwilowym ostygnięciu Twoje danie będzie gotowe do podania i spożycia. Życzymy smacznego!