Cappucino bez pieczenia w 15 min. Każda gospodyni musi znać ten przepis. Smak nie do opisania.

Pyszny deser dla miłośników nie tylko kawy ale i słodyczy.

Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Idealnie pasuje nie tylko na spotkania ze znajomymi ale i świąteczny stół.

Składniki:

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 serki homogenizowane
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 125 ml gorącej wody
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mocnej kawy

Przygotowanie:

Biszkopty dobrze namocz w kawie, a następnie połowę z nich rozłóż równo na dnie formy.  Żółtka, jajko oraz cukier ubij na parze. Masło ubij aż do puszystej konsystencji, stopniowo dodając do niego ubite żółtka.

Do masy dodawaj małymi porcjami mleko w proszku i serki (na przemian). Żelatynę rozpuść we wrzątku i dodaj ją do uprzednio przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Gotowy krem wylej na ułożone biszkopty. Następnie na wierzch masy, ponownie ułóż resztę biszkoptów.

Deser odstaw do lodówki na kilka godzin aż do stężenia kremu. Na sam koniec, ciasto warto polać roztopioną czekoladą i ponownie odstawić na chwilę do lodówki. Gotowe. SMACZNEGO!