Szukanie idealnej chałwy na sklepowych półkach bardzo często kończy się ogromnym zawodem. Okazuje się, że jej smak niestety nie przypomina tego, który pamiętamy z dzieciństwa. Prawdziwa, świeża chałwa powinna zawierać mielone nasiona i miód.
Który oprócz nadania słodkiego smaku skleja wszystkie składniki w spójną, zbitą masę. Chałwa, którą znajdziemy w sklepie, często posiada dodatkowe utwardzacze i substancje utrwalające. Zamiast miodu, który nadaje niesamowitą słodycz, znajdziemy w niej niezdrowy olej palmowy.
Aby móc cieszyć się smakiem prawdziwej chałwy bez niepotrzebnych dodatków, warto przyrządzić ją samodzielnie w domu. Poniższy przepis jest niesamowicie prosty i zawiera tylko naturalne składniki. Pozbawiony jest cukru oraz mąki, a jego przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut!
Przygotuj blender lub młynek do kawy, miskę oraz folię spożywczą