Pyszny słodka chałwa domowa – W sklepie tak dobrej nie kupisz. Oto przepis jak ją szybko zrobić.

Chałwa to uwielbiany przez dzieci i dorosłych wyrób cukierniczy pochodzący z Iranu. Świetnie smakuje w towarzystwie aromatycznej herbaty lub intensywnej kawy. Delektowanie się słodką i delikatną chałwą to prawdziwa rozkosz dla każdego podniebienia.

Szukanie idealnej chałwy na sklepowych półkach bardzo często kończy się ogromnym zawodem. Okazuje się, że jej smak niestety nie przypomina tego, który pamiętamy z dzieciństwa. Prawdziwa, świeża chałwa powinna zawierać mielone nasiona i miód.

Który oprócz nadania słodkiego smaku skleja wszystkie składniki w spójną, zbitą masę. Chałwa, którą znajdziemy w sklepie, często posiada dodatkowe utwardzacze i substancje utrwalające. Zamiast miodu, który nadaje niesamowitą słodycz, znajdziemy w niej niezdrowy olej palmowy.

Aby móc cieszyć się smakiem prawdziwej chałwy bez niepotrzebnych dodatków, warto przyrządzić ją samodzielnie w domu. Poniższy przepis jest niesamowicie prosty i zawiera tylko naturalne składniki. Pozbawiony jest cukru oraz mąki, a jego przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut!

Składniki:

  • 200g nasion słonecznika
  • 100g orzeszków archaidowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu (ilość najlepiej dostosować do preferowanej konsystencji chałwy)

Przygotuj blender lub młynek do kawy, miskę oraz folię spożywczą

Przygotowanie: