Chleb kefirowy bez drożdży i zakwasu – Po godzinie gotowy do jedzenia. Bardzo prosty przepis dla początkujących
Wyobraź sobie lub przypomnij taką sytuację. Wstajesz rano, wchodzisz do kuchni. W brzuchu burczy, a Ty marzysz o poranku jak z reklamy. Świeży chleb, dżem, szklanka mleka lub pobudzająca kawa… Tylko skąd do licha wziąć ciepłe, kuszące już samym zapachem pieczywo? Myślisz sobie – może warto przemóc się, narzucić na siebie dres i skoczyć do piekarni? Jeżeli nie chcesz tego robić (a prawdopodobnie nie chcesz) – spójrz na ten przepis!
Bez drożdży i zakwasu – gotowy w godzinę!
Myśląc o chlebie, zapewne myślisz także o żmudnym procesie i niepewnych efektach. Dlaczego miałbyś w ogóle próbować się za to zabrać, skoro cały Twój wysiłek włożony w przygotowanie ciasta poszedłby na marne… Poza tym, czy masz w domu zakwas?
Z tym przepisem nie musisz mieć ani zakwasu, ani chęci do kilkunastominutowego wyrabiania drożdżowego ciasta. Wystarczą klasyczne składniki oraz kilka takich, w które warto zaopatrzyć się na przyszłość. Co więcej, ten wypiek to skarbnica zdrowia!
Oprócz niskiej kaloryczności (117 kalorii na 100g) odpowiedniej dla osób na diecie, zawiera on także mąkę żytnią oraz otręby. A jak twierdzą lekarze i dietetycy, ciemny chleb o takim składzie może nie tylko poprawić pracę jelit, ale także oczyścić naczynia krwionośne. Ponadto, rekomenduje się go cukrzykom oraz ludziom walczącym z otyłością.
Przepis
Składniki:
- Mąka żytnia (220 g)
- Kefir (200 ml)
- Dowolne otręby (40g)
- Olej roślinny bądź oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
- Nasiona kolendry (1,5 łyżeczki)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Sól (1 łyżeczka)
- Soda (0,5 łyżeczki)
- Nasiona lnu (wedle uznania)
- Olej roślinny (trochę do posmarowania formy)
Do ciasta dodać można również inne nasiona (np. słonecznika lub dyni). Jeżeli będziesz miał już wprawę – śmiało modyfikuj przepis podstawowy!
Przygotowanie:
- Wziąć kefir, dodać sodę oraz sok z cytryny
- Dodać sól oraz cukier
- Mieszać do momentu rozpuszczenia się kryształków cukru
- Dorzucić otręby, nasiona lnu i nasiona kolendry, a także wlać oliwę lub olej
- Do masy przesiać mąkę
- Wyrabiać dłonią aż do uzyskania jednolitej masy (może być delikatnie klejąca)
- Ciasto umieścić w formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
- Włożyć chleb do piekarnika i piec od 40 do 60 minut
Powodzenia i miłych aromatycznych poranków w kuchni!