Prosty przepis na chrupiący domowy chleb do którego przygotowania potrzebujesz jedynie patelni.

Wyobraźmy sobie spokojny poranek. Zapach świeżo parzonej kawy unosi się w mieszkaniu.

Pora na śniadanie. Wspaniale byłoby zjeść ciepły, domowy chlebek, ale wykonanie go wymaga dużo czasu i pracy, otóż, nic bardziej mylnego. Zaprezentuję Wam przepis na pyszny domowy chleb prosto z patelni.

Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych lub 5 g suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • 330 ml wody
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jeśli używamy świeżych drożdży, należy skruszyć je do ciepłej wody. W przypadku drożdży suszonych wsypujemy je do miski zresztą suchych składników.

Jeżeli korzystaliśmy z drożdży świeżych, dodajemy powstały rozczyn do miski z mąką i solą.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.

Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części, z których formujemy kule. Ukształtowane ciasto odkładamy na około pół godziny do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce.

Na patelnię wlewamy olej. Wyrośnięte ciasto smażymy około 12 – 15 minut pod przykryciem, na średniej mocy płomienia.

Po upływie podanego wcześniej czasu wierzch smażonego chleba smarujemy olejem i obracamy go na drugą stronę, a następnie smażymy ponownie około 12- 15 minut.

Gotowy chlebek zdejmujemy z patelni.

Jest to szybki, pyszny i sprawdzony sposób na wykonanie domowego chleba, który będzie wspaniałym dodatkiem do posiłków.