100-letnia receptura: Oryginalny przepis od małopolskiego piekarza.

Jest to wspaniały przepis na domowy chleb ziemniaczany, wykonany na podstawie 100-letniej receptury przez emerytowanego piekarza. Ten przepis jest niesamowity.

Potrzebne będą:

  • 750g mąki pszennej + mąka do posypania
  • 250g obranych, ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 21g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 450ml letni

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać w misce. Dodaj sól do smaku. Ugotuj ziemniaki w łupinach. Pozostawić do ostygnięcia. Obrać je i zetrzeć na drobnej tarce. Do ziemniaków dodać świeże drożdże. Cukier wymieszać z ziemniakami. Wlej trochę letniej, ciepłej wody. Ilość wody zależy od tego, ile mąka wchłonie. Pozostawić na około 15 minut.

Wymieszaj drożdże z mąką, następnie dodaj ocet i olej. Wmieszaj kminek i ugniataj rękami, aby uzyskać półmiękkie, elastyczne ciasto. Posyp mąką wierzch i spód ciasta, a następnie przykryj je czystym ręcznikiem. Odstaw ciasto na około godzinę. Oprósz ręce mąką i uformuj ciasto w kształt bochenka, używając oprószonych mąką rąk.

Połóż delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz mąką, a następnie odstaw na 15 minut. Piecz chleb w piekarniku przez 10 minut z funkcją góra+dół i włączonym wentylatorem w temperaturze 220 stopni C. Następnie piecz chleb w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

W dolnej części piekarnika umieść mały rondel wypełniony gorącą wodą. Pozwól chlebowi ostygnąć na drucianym stojaku. Smacznego!