Od dawna robię swój własny chleb z tego przepisu. Już nie kupuję w piekarni. Wyjątkowo prosty przepis

Szukasz prostego przepisu na świeży, domowej roboty chleb? Masz dosyć ciągłych wizyt w piekarni? A więc dobrze trafiłaś/ trafiłeś!

Pieczywo to często nieodłączny element śniadania. Samodzielne tworzenie domowego chleba doskonale urozmaici posiłek! Dodatkowo, smak jest cudowny- przekonaj się sam/ sama :). Codzienne kupowanie pieczywa jest wygodne, jednak nie mamy pewności co do składu kupionego chleba czy bułek. Dokładna znajomość składników danego pieczywa jest dużą zaletą wykonania tego przepisu.

Oto składniki na 3 porcje chleba:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 900 ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika i siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki pestek dyni

Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć i wymieszać dłonią wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania spójnego ciasta. Kolejny krok to odstawienie masy na 15 minut w ciepłym miejscu. Podczas, gdy ciasto będzie rosło, wysmaruj blachę oliwą lub olejem oraz posyp bułką tartą. Następnie wypełnij foremkę ciastem i piecz przez ok. 45- 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Teraz pozostało tylko poczekać, aż nasz domowy chlebek wystygnie a następnie rozkoszować się jego smakiem!