Łatwy w wykonaniu przepis, który każdemu się uda – Chrupiący puszysty chlebek codziennie w moim domu.

Bardzo smaczny, puszysty i chrupiący chlebek z przepisu od mojej mamy. Przygotowanie chleba jest bardzo łatwe i nie zajmuje mało czasu.

Składniki do jego wyrobienia są łatwo dostępne i w dodatku tanie. Ogromnym plusem jest fakt, że chlebek jest bardzo puszysty i chrupiący, poza tym jedzenie własnoręcznie wykonanego pieczywa jest bardzo zdrowe.

Składniki:

  • mąka 6-7 szklanek
  • drożdże 50 g
  • przegotowana woda 0,5 litra (najlepiej 35-40 stopni)
  • olej słonecznikowy 2 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 1 czubata łyżka

Przygotowanie:

Proces przygotowania jest bardzo prosty, a mianowicie należy połączyć wszystkie składniki razem i dobrze wyrobić. Ilość maki należy indywidualne dostosować (masa nie może się kleić do rąk). Następnie włóż ciasto do posmarowanej oliwą formy, przykryj materiałem i pozostaw na 20 minut.

Należy pamiętać, że forma musi być o połowę większa od ciasta. Po upływie czasu, włóż formę do piekarnika i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Przed wyjęciem ciasta z blachy odczekaj 5 minut. Smacznego!