Puszyste chlebki na kefirze: smaczne i szybkie. Dzięki temu przepisowi przestaniesz jeść chleb

Chcesz przestać jeść chleb lub też ograniczyć jego spożycie?

Ten przepis na puszyste chlebki na kefirze sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał jeść chleba. Przepis znany od lat, który nie jest czasochłonny, a efekt końcowy jest pyszny. Placuszki mają niesamowity smak i na pewno posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Czego potrzebujesz do ich zrobienia?

Składniki do placuszków:

  • jedno jajko,
  • 50 gramów masła,
  • pół litra kefiru,
  • łyżeczkę sody,
  • około pół kilograma mąki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól.

Do przygotowania nadzienia placuszków będziesz potrzebować:

  • puree ziemniaczane,
  • duszona kapusta,
  • duszone grzyby,
  • twaróg z ziołami
  • kiełbaski lub szynka z serem.

Przygotowanie:

Robienie chlebków rozpocznij od wymieszania kefiru wraz z sodą. Do powstałej mieszanki dodaj olej i jajko. Do tej masy dodaj przesianą wcześniej mąkę. Dodawaj mąkę do momentu gdy zauważysz, że ciasto lekko przykleja się do rąk.

Gdy uzyskasz tę konsystencję, utwórz z ciasta kulkę, posyp ją mąką i zostaw na 10 minut, przykrywając je ręcznikiem.

Po odczekaniu wymaganego czasu ciasto wyrośnie, a kolejnym krokiem będzie podzielenie go na 8-9 części. Każdą z powstałych części rozwałkuj na grubość 1-1.5 cm. Na środku ułóż farsz a następnie ściśnij ciasto tak, aby wszystkie jego krawędzie zlepiały się ze sobą.

Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem smaż placuszki do momentu, aż będą one miały złocisty kolor.
Każdy z chlebków posmaruj masłem i posyp solą, a następnie odstaw je na około 10 do 15 minut.

Chlebki są gotowe do podawania. Przepis możesz modyfikować zgodnie z własnym smakiem. Podziel się nim ze znajomymi. Chlebki to nie tylko świetna przekąska, którą możesz zabrać np, do pracy, ale również świetnie sprawdzi się podczas spotkań z bliskimi.