Ten przepis na puszyste chlebki na kefirze sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał jeść chleba. Przepis znany od lat, który nie jest czasochłonny, a efekt końcowy jest pyszny. Placuszki mają niesamowity smak i na pewno posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Czego potrzebujesz do ich zrobienia?
Robienie chlebków rozpocznij od wymieszania kefiru wraz z sodą. Do powstałej mieszanki dodaj olej i jajko. Do tej masy dodaj przesianą wcześniej mąkę. Dodawaj mąkę do momentu gdy zauważysz, że ciasto lekko przykleja się do rąk.
Gdy uzyskasz tę konsystencję, utwórz z ciasta kulkę, posyp ją mąką i zostaw na 10 minut, przykrywając je ręcznikiem.
Po odczekaniu wymaganego czasu ciasto wyrośnie, a kolejnym krokiem będzie podzielenie go na 8-9 części. Każdą z powstałych części rozwałkuj na grubość 1-1.5 cm. Na środku ułóż farsz a następnie ściśnij ciasto tak, aby wszystkie jego krawędzie zlepiały się ze sobą.
Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem smaż placuszki do momentu, aż będą one miały złocisty kolor.
Każdy z chlebków posmaruj masłem i posyp solą, a następnie odstaw je na około 10 do 15 minut.