Chrupiące skrzydełka z kurczaka, idealne na każdą okazję.

Dzisiaj przygotujemy pyszne chrupiące skrzydełka z kurczaka, idealne na każdą okazję. To prosty przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zaczynamy!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Woda (do namoczenia skrzydełek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • Czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml oleju do smażenia
  • Młode cebule
  • 1 ogórek
  • Oliwa z oliwek (do sałatki)
  • Sól (do smaku)

Przygotowanie

Włóż 1 kg skrzydełek z kurczaka do dużej miski. Dodaj 2 łyżki proszku do pieczenia i zalej wodą. Odstaw na 10 minut. Po namoczeniu opłucz skrzydełka dużą ilością wody. W dużej misce zmiażdż 3 ząbki czosnku. Dodaj 1 jajko, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej oraz czarny pieprz do smaku.

Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj skrzydełka do marynaty i odstaw na 20 minut. Wlej 200 ml oleju do smażenia na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu. Smaż skrzydełka po 7-8 minut z każdej strony, pod przykryciem, aż będą złociste i chrupiące. Pokrój młode cebule i 1 ogórek na cienkie plasterki.

Skrop oliwą z oliwek i posól do smaku. Twoje chrupiące skrzydełka z kurczaka są gotowe! Podawaj je z przygotowaną sałatką z młodych cebul i ogórków.

Pyszne! Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Smacznego! Dobrego dnia!