Włóż 1 kg skrzydełek z kurczaka do dużej miski. Dodaj 2 łyżki proszku do pieczenia i zalej wodą. Odstaw na 10 minut. Po namoczeniu opłucz skrzydełka dużą ilością wody. W dużej misce zmiażdż 3 ząbki czosnku. Dodaj 1 jajko, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej oraz czarny pieprz do smaku.
Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj skrzydełka do marynaty i odstaw na 20 minut. Wlej 200 ml oleju do smażenia na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu. Smaż skrzydełka po 7-8 minut z każdej strony, pod przykryciem, aż będą złociste i chrupiące. Pokrój młode cebule i 1 ogórek na cienkie plasterki.
Skrop oliwą z oliwek i posól do smaku. Twoje chrupiące skrzydełka z kurczaka są gotowe! Podawaj je z przygotowaną sałatką z młodych cebul i ogórków.