Chrupiące ziemniaczki w rękawie – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Chrupiące ziemniaczki z rękawa dosłownie znikają w kilka chwil. Dowiedz się, jak je przygotować!

Ziemniaki kojarzą się z klasyką i banałem, obowiązkowym dodatkiem do każdego niedzielnego obiadu. Warto jednak je zaserwować w inny sposób. Gwarantujemy, że zasmakują najbardziej wybrednym smakoszom i ułatwią życie niejednej gospodyni domowej!

Do przygotowania zapiekanych ziemniaków potrzeba:

  • kilograma ziemniaków;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczkę musztardy;
  • przypraw: odrobiny soli, pieprzu, pietruszki, czosnku i przyprawy do ziemniaków;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1 – Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na ćwiartki. W przypadku młodych ziemniaków możesz je po prostu umyć, pozostawiając skórkę. Następnie nakłuj je szpikulcem lub wykałaczką, by dobrze się upiekły.

Krok 2 – Do pokrojonych ziemniaków dodaj sprasowany czosnek i poszatkowaną pietruszkę. Następnie zalej je przygotowaną w osobnej misce mieszanką oliwy i przypraw, po czym wymieszaj dokładnie.

Krok 3 – Całość przełóż do rękawa i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 40-60 minut do miękkości ziemniaków. Na 10 minut przed wyjęciem warto rozciąć folię, by uzyskać złocistą, chrupiącą skórkę.

Podawaj z dodatkiem mięs i ulubionych surówek. Gotowe!