Ziemniaki kojarzą się z klasyką i banałem, obowiązkowym dodatkiem do każdego niedzielnego obiadu. Warto jednak je zaserwować w inny sposób. Gwarantujemy, że zasmakują najbardziej wybrednym smakoszom i ułatwią życie niejednej gospodyni domowej!
Krok 1 – Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na ćwiartki. W przypadku młodych ziemniaków możesz je po prostu umyć, pozostawiając skórkę. Następnie nakłuj je szpikulcem lub wykałaczką, by dobrze się upiekły.
Krok 2 – Do pokrojonych ziemniaków dodaj sprasowany czosnek i poszatkowaną pietruszkę. Następnie zalej je przygotowaną w osobnej misce mieszanką oliwy i przypraw, po czym wymieszaj dokładnie.
Krok 3 – Całość przełóż do rękawa i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 40-60 minut do miękkości ziemniaków. Na 10 minut przed wyjęciem warto rozciąć folię, by uzyskać złocistą, chrupiącą skórkę.