Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy wodę, wódkę, sól, cukier i ewentualnie śmietanę. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat lub stolnicę i lekko zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 do 15 minut, po czym ponownie zagniatamy. W międzyczasie możemy przygotować syrop: wszystkie składniki mieszamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż pojawią się bąbelki. Zdejmujemy z ognia.
Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Wałkujemy je na bardzo cienkie placki (około milimetr grubości). Powstałe placki zwijamy w rulony, które kroimy ostrym nożem pod kątem 45 stopni na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.
Możemy mocniej docisnąć ich krawędzie, aby ciasto nie rozpadało się tak łatwo podczas smażenia. Na głębokiej patelni rozgrzewamy około pół litra oleju i smażymy chrusty po obu stronach, do momentu osiągnięcia przez nie złocistego koloru. Układamy je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.