Pyszne chrusty na wodzie mineralnej. Jeszcze tak dobrych nie jadłam. Zaskoczę Cie tym przepisem

Chrusty, znane również pod innymi nazwami to bardzo prosty, a jednocześnie efektownie wyglądający deser. Zdecydowanie warto ich spróbować!

Oto potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka wody mineralnej,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki wódki,
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany.

Na syrop:

  • szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki wody,
  • łyżeczka miodu.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy wodę, wódkę, sól, cukier i ewentualnie śmietanę. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat lub stolnicę i lekko zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 do 15 minut, po czym ponownie zagniatamy. W międzyczasie możemy przygotować syrop: wszystkie składniki mieszamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż pojawią się bąbelki. Zdejmujemy z ognia.

Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Wałkujemy je na bardzo cienkie placki (około milimetr grubości). Powstałe placki zwijamy w rulony, które kroimy ostrym nożem pod kątem 45 stopni na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.

Możemy mocniej docisnąć ich krawędzie, aby ciasto nie rozpadało się tak łatwo podczas smażenia. Na głębokiej patelni rozgrzewamy około pół litra oleju i smażymy chrusty po obu stronach, do momentu osiągnięcia przez nie złocistego koloru. Układamy je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe chrusty maczamy we wcześniej przygotowanym syropie, możemy też posypać je cukrem pudrem, siekanymi orzechami lub migdałami. Smacznego!