Słodko – kwaśny deser do kawy czy herbaty, którego smak na pewno przypadnie Ci do gustu i często będziesz wracać do przyrządzenia słodkiego przysmaku.
To również idealna przekąska dla dzieci, pozbawiona sztucznych konserwantów i barwników! Łatwy i szybki przepis na wyśmienite, aromatyczne ciasteczka!
Cytrynę umyć, skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć do miseczki. Ubić jajka na sztywno, stopniowo wsypując cukier i dolać sok z cytryny. Do takiej mieszanki dodać śmietanę i masło i jeszcze raz ponownie wszystko ubić za pomocą miksera, na najmniejszych obrotach. Następnie wsypać potartą skórkę z cytryny do jajek.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite jajka zagnieść z mąką, tworząc gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i pojedynczo wałkować na grubość 0,5 mm.
Wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka smażyć na dość głębokiej warstwie oleju słonecznikowego, z obu stron, na złoty kolor.