Chwila i gotowe. Mega smaczne szybkie ciasteczka twarogowe z rodzynkami.

Już jako dziecko, w domu rodzinnym piekłam z mamą ciasteczka z twarogiem, które wypiekałyśmy w kształty gwiazdek czy zwierzątek.

Moja mama robiła ciasto, podczas gdy moim obowiązkiem było rozwałkowanie go i odbijanie foremek. Według najstarszego, tradycyjnego przepisu, takie twarogowe ciasteczka robi się z rodzynkami, ale można poeksperymentować z dodatkami.

Wychodzą pyszne także z wiórkami lub kawałeczkami czekolady, suszonymi lub kandyzowanymi owocami albo kokosem. Brak foremek w domu nie wyklucza możliwości zrobienia tych ciastek. Ciasto można wykładać na blasze do pieczenia łyżeczką i lekko rozpłaszczyć. Wychodzą wtedy okrągłe i równie smaczne.

Skład ciasteczek:

  • 0,4 kg twarogu
  • pół szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 jaja kurze
  • 20 g masła 82%
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g rodzynek albo innego ulubionego dodatku
  • cukier puder
  • niewielka szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasteczek:

Na początku utrzyj jaja z odrobiną soli oraz cukrem. Po dokładnym utarciu dodaj miękkie, ciepłe masło z twarogiem i całość wymieszaj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę dokładnie zmiksuj. Na koniec dorzuć rodzynki lub inne bakalie albo czekoladę i jeszcze raz zamieszaj.

Dużą blachę wyłóż pergaminem i wykładaj na nią ciasto łyżeczką lub używając form. Wstaw ciastka do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz od 15 do 20 minut, aż będą rumiane i ładnie wypieczone.

Wystudź ciastka i posyp cukrem pudrem. Gotowe! Takie ciastka są zdecydowanie smaczniejsze od kupnych. Smacznego!