Ciastka „Minutka” – prawdziwy raj dla podniebienia. Moja babcia zawsze je tak przygotowała.

Ciasteczka „Minutka” to prawdziwy raj dla podniebienia.

Są słodkie, chrupiące, a zarazem delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe i przyjemne. Świetnie nadają się jako dodatek do kawy czy herbaty. Zasmakują każdemu, od najmłodszego do najstarszego.

Składniki:

  • mąka pszenna 350 g
  • masło 120 g
  • kwaśna śmietana 100 g
  • cukier 50 g
  • jajko 1 sztuka
  • soda 0,5 łyżeczki
  • sól 0,25 łyżeczki
  • dżem (wybrany)

Przygotowanie:

Na początku przesiej mąkę do dużej miski. Kolejno zetrzyj zimne masło na grubej tarce. Te dwa składniki dokładnie ze sobą połącz i utrzyj dłońmi. W osobnej misce połącz cukier, śmietanę i jajka. Wymieszaj wszystko razem za pomocą trzepaczki, do momentu, aż powstanie piana.

Kiedy to wykonasz dodaj sól i sodę. Następnie całość ostrożnie przelej do wcześniej przygotowanej mąki. Wymieszaj całość łyżką. Posyp stół mąką i wyłóż na niego ciasto. Teraz możesz go zagnieść rękami. Pamiętaj, aby zrobić to skrupulatnie.

Gotowe ciasto podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Jego grubość powinna wynosić 3-4 milimetry. Teraz powstałe ciasto podziel na na kwadraty. Najlepiej o wymiarach 5cm x 5cm. Na każdym z nich umieść dżem (jeśli chcesz możesz dodać cukier).

Pamiętaj, aby na koniec połączyć ze sobą przeciwległe krańce kwadratów. Piecz ciasteczka przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, na patelni posmarowanej olejem. Smacznego!