Są słodkie, chrupiące, a zarazem delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe i przyjemne. Świetnie nadają się jako dodatek do kawy czy herbaty. Zasmakują każdemu, od najmłodszego do najstarszego.
Na początku przesiej mąkę do dużej miski. Kolejno zetrzyj zimne masło na grubej tarce. Te dwa składniki dokładnie ze sobą połącz i utrzyj dłońmi. W osobnej misce połącz cukier, śmietanę i jajka. Wymieszaj wszystko razem za pomocą trzepaczki, do momentu, aż powstanie piana.
Kiedy to wykonasz dodaj sól i sodę. Następnie całość ostrożnie przelej do wcześniej przygotowanej mąki. Wymieszaj całość łyżką. Posyp stół mąką i wyłóż na niego ciasto. Teraz możesz go zagnieść rękami. Pamiętaj, aby zrobić to skrupulatnie.
Gotowe ciasto podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Jego grubość powinna wynosić 3-4 milimetry. Teraz powstałe ciasto podziel na na kwadraty. Najlepiej o wymiarach 5cm x 5cm. Na każdym z nich umieść dżem (jeśli chcesz możesz dodać cukier).