Delikatny krem na puszystym biszkopcie. To pyszne ciasto budyniowe znika ze stołu w kilka chwil

Z pewnością każdy miłośnik słodkości oraz budyniowej masy polubi ten smaczny deser. Domowy przepis na to ciasto jest niezwykle prosty.

Warto go przetestować, ponieważ deser ten wprost rozpływa się w ustach, dzięki swojej puszystości i delikatności. Ciasto budyniowe świetnie się sprawdzi jako deser podany podczas ważnych uroczystości i będzie stanowił ozdobę stołu. Goście z pewnością będą prosili nas o przepis na ten smakołyk!

Składniki:

  • 9 łyżek stołowych mąki tortowej pszennej
  • 250 g masła
  • 1 litr mleka
  • 12 łyżek stołowych cukru pudru
  • 6 jajek
  • 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego

Sposób przygotowania ciasta:

Na początku należy oddzielić żółtka od białek i przełożyć je do osobnej miseczki. Należy nastawić piekarnik na 180 stopni i ubić białka na sztywną pianę. Najlepiej użyć do tego miksera, chociaż można także ubić je ręcznie. W trakcie ubijania jajek należy dodać 6 łyżek cukru pudru.

Następnie dodać 6 łyżek mąki i ostrożnie wymieszać ciasto.Formę na ciasto należy posmarować tłuszczem (np. margaryną) i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie należy przełożyć ciasto na blachę i równomiernie je rozsmarować.

Ciasto piecze się przez około 20 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Może być gotowe wcześniej, dlatego warto już po 15 minutach sprawdzić je wykałaczką. W przypadku włożenia i wyjęcia z ciasta suchego patyczka należy zakończyć pieczenie.

Sposób wykonania kremu:

Najpierw należy ubić mikserem żółtka z 6 łyżkami cukru. Później dodaje się budyń, 2 łyżki mleka oraz 3 łyżki mąki i dokładnie miesza. Następnie należy zagotować pozostałą ilość mleka i ostudzić. Kiedy będzie ciepłe, dodaje się masło oraz powstałą masę zawierającą żółtka i intensywnie miesza, a później odstawia, aby masa uzyskała temperaturę pokojową.

Kiedy upieczone ciasto ostygnie, należy rozprowadzić na nim krem. Ostatnim krokiem jest włożenie ciasta do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje po długim schładzaniu, dlatego warto je pozostawić w lodówce na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem ciasta gościom można je posypać kakao lub startą czekoladą.

Życzymy smacznego!