To proste, dwukolorowe ciasto jest dostępne w wersji waniliowej i kakaowej. Sukces osiągniesz, jeśli będziesz postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym przepisie.

To wyjątkowe ciasto występuje w dwóch smakach: waniliowym i czekoladowym.

Jest pyszne z kawą lub herbatą. Jest szybkie i łatwe do przygotowania dla niespodziewanych gości. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych i łatwo znaleźć do niego składniki.

Składniki:

  • 70 ml mleka,
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 4 żółtka jaj,
  • 60 g mąki pszennej
  • Olejek waniliowy 1/2 butelki
  • 10 g kakao
  • 4 białka jaj
  • 1/4 litra soli,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można też użyć soku pomarańczowego lub winogronowego).
  • 70 g cukru pudru
  • płatki czekoladowe (do dekoracji).
  • Potrzebna jest również forma do pieczenia o wymiarach 16 x 16×7 cm.

Sposób przygotowania:

Do miski wlej mleko. Następnie dodać olej roślinny i przesianą mąkę pszenną. Wszystkie składniki powinny się połączyć w jedną masę. Oddzielić białka od żółtek.

Podzielić masę na dwie porcje. Każdą część umieścić w osobnej misce.

Do pierwszej z nich dodajemy kakao, a do drugiej olejek waniliowy.

Białka wymieszać ze szczyptą soli i łyżką soku z cytryny. Gdy białka będą już spienione, dodaj stopniowo cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się gęsta. Wymieszaj pierwszą i drugą część z masą kakaową.

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż ciasto czekoladowe. Na wierzch należy równomiernie dodać masę waniliową. Użyj szpatułki, aby wygładzić całość. Udekoruj całą powierzchnię wiórkami czekoladowymi.

Formę należy umieścić na blasze do pieczenia, do której wcześniej wlano 1 cm wrzącej wody. Piecz przez 75 minut w temperaturze 150-160°C.

Gotowe. Podawaj to pyszne ciasto! Smacznego!