„Wschodnia bajka” – Każdemu zasmakuje to pyszne ciasto jabłkowe z przepisu mojej babci.

Zimowe wieczory kojarzą się z zapachem cynamonu, pieczonych jabłek oraz orzechów. W przepisie babci najprostszy jabłecznik przemienia się we Wschodnią Bajkę dzięki użyciu koniaku!

Potrzebne składniki:

  • mąka pszenna 150 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier 120 g
  • cukier waniliowy 5 g
  • olej roślinny (może być np. słonecznikowy) 65 ml
  • 3 jajka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • orzechy włoskie 150 g
  • suszone morele 50 g
  • rodzynki 50 g
  • koniak 50 ml
  • cukier puder do oprószenia
  • cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

W dniu poprzedzającym pieczenie ciasta należy w odpowiedni sposób przygotować suszone owoce. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru. Rodzynki i pokrojone na kawałki morele należy przełożyć do miski i zalać koniakiem. Warto użyć dobrej jakości alkoholu. Zamiast niego można wykorzystać również mocny napar z herbaty albo ciepłą wodę.

Zanurzone owoce powinno się pozostawić na całą noc. Rano należy uprażyć orzechy włoskie na suchej patelni, a następnie rozdrobnić je na mniejsze cząstki i wymieszać z 70 g cukru oraz z łyżeczką cynamonu. Później należy ubijać jajka przez kilka minut i powoli dodawać do nich cukier, cały czas ubijając.

Kolejnym krokiem jest wlanie do jajek 60 g roztopionego masła i delikatne mieszanie. W osobnej misce należy przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do jajek i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Wykonanie nadzienia:

Na początku należy umyć i obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić na około 2 mm plasterki, które należy obtoczyć w mące ziemniaczanej. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Formę na ciasto można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Do formy należy wlać połowę powstałego ciasta, pokryć ją połową nadzienia oraz połową orzechów, a następnie dodać drugą połowę ciasta oraz na wierzch pozostałą ilość nadzienia i orzechów. Ciasto po przykryciu folią aluminiową piecze się 30 minut.

Po upływie tego czasu należy zdjąć folię i kontynuować pieczenie przez 20-25 minut. Kiedy ciasto już się upiecze, należy pozostawić je do ostudzenia. Bezpośrednio przed podaniem można posypać je po wierzchu cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!