Próbowałeś kiedyś połączenia karmelu i mandarynek? Jeśli nie to powiem Ci, że smakuje obłędnie. Słodycz karmelu i orzeźwiająca kwasowość mandarynek to na prawdę zgrany duet.
Te dwa składniki połączone w cieście to był idealny koncept i jakbym mogła podziękowałabym osobiście autorowi, dzięki któremu ten przepis ujrzał światło dzienne. Podzielę się dziś z Tobą tym wyjątkowym pomysłem na pyszny i aromatyczny deser.
Na początku obierz mandarynki. Przekrój je na połówki i jeśli to konieczne pozbądź się nadmiaru białej skórki oraz pestek. W dalszej kolejności przejdź do samego ciasta.
Wbij jajka do miski i wsyp 80 g cukru, dodaj wanilię oraz szczyptę soli. Ubijaj wszystkie składniki przez około 3-4 minuty, wlej mleko oraz masło i mieszaj, aż powstanie gładka masa.
Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz delikatnie wymieszaj całość trzepaczką, tak aby wszystko idealnie się połączyło i nie było grudek. Kolejnym krokiem będzie stopienie karmelu.
Wsyp 4 łyżki cukru na suchą patelnię. W momencie, gdy cukier nabierze bursztynowej barwy i stanie się płynny, pomieszaj go i wyłącz palnik.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. wylej na niego karmel i dokładnie go rozprowadź po całości. Na warstwie karmelu poukładaj połówki mandarynek.
Wylej na nie ciasto i starannie, równiutko wygładź je na całej powierzchni owoców. Ciasto piecz przez około 35-40 minut, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.