Przepis na to pyszne maślane ciasto z jabłkami robię je prawie co każdy weekend.

Bardzo często przygotowuję ciasta z jabłkami. Są stosunkowo proste i szybkie do wykonania, a w smaku zawsze doskonałe.

Pasują idealnie do kawy, ale też jako typowy deser po obiedzie. Ostatnio często przygotowuję te owoce w cieście maślanym – zaskakuje konsystencją i delikatnością. Z pozoru wygląda jak standardowy placek z jabłkami, ale wnętrze jest już zupełnie inne! Koniecznie musisz spróbować.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w średnią kosteczkę. Owoce przełóż do miski i skrop je sokiem z cytryny.

W misce wymieszaj całą porcję masła razem z cukrem tradycyjnym oraz waniliowym (1 łyżka) oraz szczyptą soli. Jak już masa będzie gęsta, wbijaj powoli jajka, nieustannie mieszając.

W kolejnym kroku dosypuj mąki, aż do wyrobienia gęstego ciasta. Na koniec dodaj do masy przyszykowane wcześniej jabłka.

Teraz przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż papierem lub nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę ciasta do formy.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i w takiej temperaturze piecz placek przez około 30 minut. Po tym czasie powinno być gotowe. Kiedy ostygnie, posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!