Pasują idealnie do kawy, ale też jako typowy deser po obiedzie. Ostatnio często przygotowuję te owoce w cieście maślanym – zaskakuje konsystencją i delikatnością. Z pozoru wygląda jak standardowy placek z jabłkami, ale wnętrze jest już zupełnie inne! Koniecznie musisz spróbować.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w średnią kosteczkę. Owoce przełóż do miski i skrop je sokiem z cytryny.
W misce wymieszaj całą porcję masła razem z cukrem tradycyjnym oraz waniliowym (1 łyżka) oraz szczyptą soli. Jak już masa będzie gęsta, wbijaj powoli jajka, nieustannie mieszając.
W kolejnym kroku dosypuj mąki, aż do wyrobienia gęstego ciasta. Na koniec dodaj do masy przyszykowane wcześniej jabłka.
Teraz przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż papierem lub nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę ciasta do formy.