Wręcz rozpływa się w ustach. Rewelacyjny smak. Pyszne ciasto bez pieczenia „Ptasie mleczko”.

Domowe ptasie mleczko jest zdecydowanie lepsze, kiedy samemu przyrządzi się je w kuchni.

Warto wypróbować poniższy przepis, aby uzyskać szybki w wykonaniu i zarazem smaczny deser do popołudniowej kawy!

Składniki:

  • 4 sztuki białka jaj,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 12 g żelatyny,
  • 260 ml wody,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w szklane wody i odstawić na godzinę do napęcznienia. Białka ubić na sztywno, a następnie dodać do nich kwasek cytrynowy oraz syrop cukrowy składający się z wymieszanych 4 łyżek cukru z 4 łyżkami wody i ugotowaniem mieszanki przez 15 minut na średnim ogniu.

Rozpuszczoną wcześniej żelatynę delikatnie podgrzać, uważając, aby nie przypaliła się. Ciągle ubijając, wlać żelatynę cienkim strumyczkiem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać ją do miski, a potem wstawić do lodówki na około kwadrans. Po tym czasie na czekoladę wylać masę z białek i pozostałych składników.

Wszystko razem ponownie wstawić do lodówki, aby scaliło się ze sobą.