Moja ciocia w końcu zdradziła przepis na to pyszne ciasto, które uzależnia.

Domowe wypieki są zdrowszymi wersjami ciast dostępnych w cukierni. Jeżeli lubisz takie desery z dużą ilością czekolady, to mam dla ciebie fajny przepis, który poleciła mi moja stara znajoma.

Ciasto jest słodkie i pyszne i dość szybkie w przygotowaniu. Zobacz, czego potrzebujesz i zabieraj się do pieczenia!

Lista składników na ciasto:

  • jaja kurze – 6 sztuk
  • mleko – 6 łyżek
  • olej roślinny – 6 łyżek
  • mąka – 8 łyżek
  • cukier puder – 3 łyżki
  • rodzynki – 100 g
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki

Lista składników na masę:

  • serek mascarpone – 300 g
  • bita śmietana – 100 ml
  • masło – 100 g
  • cukier puder – 3 łyżki
  • skórka z jednej cytryny

Lista składników na polewę:

  • czekolada – 100 g
  • mleko – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wbij 6 jaj oraz wsyp 3 duże łyżki cukru pudru. Wszystko dokładnie ubij. Do powstałej masy dodaj mleko, olej, a następnie rodzynki oraz mąkę. Składniki mieszaj do całkowitego połączenia. Przygotuj sobie blachę do pieczenia, posyp ją mąką i wylej ciasto.

Piekarnik nagrzej do 180 – 200 stopni, włóż do niego blachę. Ciasto piecz przez 30 minut. Gdy ciasto będzie stygnąć, zajmij się przygotowaniem masy. Zetrzyj skórkę cytryny na tarce o drobnych oczkach. 300 g serka mascarpone delikatnie rozgnieć widelcem w połączeniu z cukrem pudrem i śmietanką.

Dodaj trochę masła, wrzuć także startą wcześniej skórkę cytryny. Składniki starannie wymieszaj. Weź blachę z ostudzonym ciastem oraz posmaruj je przygotowaną przed chwilą masą. W kąpieli wodnej rozpuść 100 gram czekolady, dolej odrobinę mleka i dokładnie wymieszaj. Polej ciasto stworzoną polewą i wstaw je do lodówki.

Po 3 godzinach twój wypiek będzie gotowy do spożycia. Smacznego!