Ciasto ze sklepu stanie się historią – Orzechowiec – Proste w wykonaniu i smaczne ciasto.

Orzechowy przekładaniec, to ciasto bardzo proste do przygotowania i w dodatku szybkie! Ma prosty skład i nie wychodzi zbyt drogo, a jego smak jest po prostu niezapomniany. Możesz go podać nawet najbardziej wymagającym gościom. Idealnie będzie się komponował z herbatą lub kawą.

Składniki ciasta:

  • 2 jaja kurze
  • 80 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 10 g drobno pokruszonych biszkoptów
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kremu:

  • 3 żółtka kurzych jaj
  • 5 łyżek cukru drobnego
  • 2 paczki waniliowego budyniu
  • 100 g masła 82%
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%

Żeby przygotować ciasto, wbij do dwóch misek oddzielnie białka i żółtka. Żółtka ucieraj z 1/2 cukru, na końcu dodając orzeszki, biszkopty oraz olej i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i zmieszaj obie masy.

Blachę, najlepiej o wymiarach 28 cm x 40 cm wyłóż pergaminem i wlej na nią całość ciasta. Piecz je w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto przekrój w poprzek na dwa orzechowe blaty.

Zagotuj do wrzenia pół litra mleka, pozostałe mleko zmieszaj z budyniem, cukrem i żółtkami. Wlewaj do wrzątku masę budyniową i gotuj do momentu, w którym powstanie gęsty, pyszny krem. W rondelku roztapiaj masło i dodawaj do kremu po łyżeczce, energicznie mieszając.

Masę wystudź i wykładaj na ciasto, następnie przykryj je jego drugą połową. Śmietankę 30% ubij na sztywną masę, możesz do niej dodać również cukru waniliowego. Posmaruj nią wierzch ciasta. Gotowe! Możesz jeszcze udekorować całość wiórkami czekolady lub kokosa.

Ciasto po kilku godzinach w lodówce jest w sam raz do jedzenia. Smacznego!